Festival Extrema Outdoor beleeft zaterdag zijn 20e editie. Grondlegger Marcel Mingers blikt terug op zijn pioniersjaren in de dancescene en kijkt vooruit. Weg zijn de commerciële acts op ‘XO’, vernieuwende muziek krijgt weer ruim baan. „We concentreren ons op de tweede laag van de elektronische dansmuziek.”
door Frank van den Muijsenberg
Rebellen ondervinden altijd tegenstand, ook in de muziekscene. De gevestigde orde keerde zich in de jaren ’90 af van de pioniers in de dance. Volgens dagblad De Limburger zou het eerste housefeestje onder de rivieren (Heerlen, 1992) zijn ontaard in een ‘seksorgie’.
Het staat te lezen in het boek Extrema – 20 Years of Love, dat onlangs verscheen naar aanleiding van de 20e editie van Extrema Outdoor (XO), op 11 juli. De Eindhovense evenementenorganisatie vroeg muziekjournalist Mark van Bergen (o.a. schrijver Dutch Dance en initiator Our House) haar geschiedenis op te tekenen.
Pillen en herrie
De bewuste Ultimate Mega Party was echter het ‘vriendelijkste feest ooit’, zegt Marcel Mingers, initiatiefnemer van het feest en nu directeur van Extrema. „Hell’s Angels, grijze muizen, homo’s, travestieten: alles liep door elkaar. Er heerste een topsfeer.”

Maar de buitenwereld moest weinig hebben van de vermeende pillenslikkers met hun nieuwe, elektronische herrie. „Ik kon in Nederland geen locatie meer krijgen, iedereen was bang voor rellen. Een jaar lang hebben we hier geen feesten kunnen geven. Wel in België, daar gingen de bussen in colonnes naartoe.”
Het kwam allemaal goed. De Ultimate Dance Party en die andere feestjes leidden 24 jaar geleden tot de oprichting van Extrema. De Eindhovense organisatie is anno 2015 uitgegroeid tot een groot bedrijf, verantwoordelijk voor onder meer XO op Aquabest en Solar Weekend in Roermond.
Tien jaar lang hadden we het gevoel dat het nooit iets zou worden met dancemuziek
Rebels
Het kostte kruim en doorzettingsvermogen om zover te komen. „Tien jaar lang hadden we het gevoel dat het nooit iets zou worden met dancemuziek”, zegt Mingers (45), geboren in Kerkrade. „Maar je moet rebels zijn en passie hebben; erin blijven geloven.”
In 2001 braken ze eindelijk door. „Toen konden we ons brood verdienen met het bedrijf en mensen aannemen. Er ontstond een gezonde onderneming. Daarvoor was het vooral een kwestie van thuis bij moeder pindakaas eten.”
Sterker, de moeders van Mingers en zijn toenmalige compagnon Sander van der Sluis namen hun bedrijf in 1995 voor het symbolische bedrag van één gulden over, zo staat te lezen in het jubileumboek. Hun zonen hadden in hun enthousiasme een eigen magazine opgericht, maar het blad bleek zwaar verliesgevend en trok hun onderneming mee in de val.
We willen dromen waarmaken, daar hoort een beetje naïviteit bij
Dance-pionier Mingers is niet iemand die lang stilstaat bij nederlagen. Hij kijkt vooruit en ziet altijd nieuwe kansen. Daarom kon hij Extrema ook weer opbouwen. „Ik ben lekker tegendraads, wil opschudding veroorzaken. Op een positieve manier dan. Dat zit in mij, maar ook in het bedrijf. We willen dromen waarmaken, daar hoort ook een beetje naïviteit bij. Gewoon aan de slag gaan en dan kijken of je ongeveer op je eindbestemming uitkomt. Het kan een zijstraatje zijn of een heel mooi bos. Dat zien we dan wel. Als je te berekenend bent moet je niet in de dance of evenementenwereld gaan werken. Dan kom je bedrogen uit.”
Solar Weekend met apenkooi en rijdende 3D-bioscoop
De festivals van Extrema zijn ‘vernieuwend, een beetje shockerend en stout’, verwoordt Mingers. De artiesten treden op temidden van oogverblindende decors, er is aandacht voor maatschappelijke onderwerpen als de opwarming van de aarde en tijdens Solar Weekend kunnen de bezoekers dit jaar onder meer apenkooien, theateracts bekijken en een rijdende 3D-bioscoop bezoeken.
„Wij vinden het leuk tegenstellingen op te zoeken en presenteren ook onderdelen die niks met dance te maken hebben. We willen de mensen verrassen en de boodschap meegeven dat ze leuk met elkaar moeten omgaan. Wij willen een liefdevolle organisatie zijn.”
En transparant bovendien: Mingers is recht door zee, houdt niet van kleffe reclamepraatjes. „Geroddeld wordt er toch. Dan kan ik maar beter vertellen hoe het zit en hoef ik me niet in bochten te wringen om een marketingverhaal op te hangen.”

XO het vlaggenschip
De organisatie hield drie festivals in Noorwegen, heeft een Belgische editie van XO en begon 11 jaar geleden met het hippie-achtige Solar. Toch zullen veel fans Extrema Outdoor bij Aquabest, dat zaterdag zijn 20e editie beleeft, als het vlaggenschip beschouwen. Het evenement trok ooit 50.000 bezoekers. Maar Mingers stelt – met die kenmerkende nuchtere houding – dat de oudste telg een nieuwe weg inslaat. „We willen maximaal 25.000 tickets verkopen. Een ander plaatje, een ander verhaal.”
Dance is allang geen ondergrondse stroming meer. Het genre is een mondiaal hit-fenomeen met sterren als Tiësto, David Guetta, Armin van Buuren, Avicii en Hardwell. Reden voor Mingers en consorten om zich voor ‘Outdoor 2015’ te concentreren op de ‘tweede laag van de elektronische dansmuziek’.
Dat vertaalt zich in een jubileumeditie met een spannende line-up, waar namen als 2ManyDJ’s, Oliver Heldens nog de bekendste zijn bij het grote publiek. Verder veel klinkende namen binnen de diverse niches, onder wie Guy J (die ook het affiche aanvoert van de afterparty in het Tuchthuis in Eindhoven), Jamie Jones en Andrea Oliva. Én er is natuurlijk de ’20 Years of Love’-stage met dj-helden van door de Extrema-jaren heen, in lijn van het boek.
Wij willen niet teren op commerciële dance, zo zit Extrema niet in elkaar

„Vergeleken met vroeger is het dance-genre heel braaf. Daarom willen we weer innoveren: we richten ons op vernieuwende muziek. Wij willen niet teren op commerciële dance, zo zit onze organisatie niet in elkaar. Sommige mensen zeggen nu: ‘Extrema is zoekende’. Ja, natuurlijk zijn we op zoek. Dat doen we al 24 jaar en daar blijven we mee bezig. Ik vind dat sterker dan alleen maar veilige keuzes maken.”
Wederopbouw is het credo, net als andere mensen op het festival krijgen. „Zij ontdekken Extrema Outdoor en nemen volgend jaar hun vrienden mee. Het is net een boom. Als je die doorzaagt, zie je alle ringen. Hoe meer ringen, hoe ouder en steviger de boom. Zo ontstaat een solide festival, waar iedereen elkaar kent.”