Voelen jullie die bries al door jullie haren waaien, terwijl je met je flip-flops in het witte zand danst, de zon op je ingesmeerde smile? (*slecht weer-versie gecensureerd*) Jazekerwel, het festivalseizoen komt er weer aan! Bij wijze van voorpret serveren we je 5 topics die dit festivalseizoen niet te missen zijn – voor en/of achter de schermen. Vandaag deel 1: concurrentie. Ofwel: de dansvloer of timeline als moshpit.
Knock-out van b2s dat 2 weken voor het event in Ahoy zijn naam achterna gaat, Fedde die 2 dagen voor GRAND nog op nationale tv moet adverteren om de Ziggo vol(ler) te krijgen. Uitpuilende gastenlijsten en ticket-acties op Vakantieveilingen en I’m In. Een stroom aan gesponsorde berichten op Facebook, met daarin mededelingen als ’72 % sold!’.
UPDATE 23/3: AREA51 geannuleerd wegens tegenvallende kaartverkoop
Je bent je er misschien niet altijd van bewust. Maar de dansvloer, festivalweide én je timeline is soms net een moshpit, een slagveld. In de festivalwereld woedt al helemaal een keiharde strijd om de bezoeker.
Early-early-early birds
De blaadjes waren nog maar net van de bomen, of de eerste early-early-early birds zaten al weer te fluiten om je te verleiden voor volgende lente of zomer. Line-ups en stages dwarrelen om je oren, samen met de sneeuw in december.
Al jaren wordt er geroepen dat de markt der dancefestivals vol zit. En toch zijn knock-outs hier zeldzaam, integendeel. De laatste jaren zijn er alleen maar meer festivals bij gekomen. Ook in het zuiden, zoals afgelopen jaar Fairytale Festival, Eindhoven Goes Ibiza, Sleeptouw, Losjes Outdoor en uiteraard het megalomane The Flying Dutch.
Als de lijn doorzet komt er weer een nieuw record aan dancefestivals
Denis Doeland, dé data-expert in de Nederlandse dance-industrie, ziet het aantal festivals inderdaad nog toenemen. Vanuit zijn adviesbureau DDMCA stelde hij onlangs in samenwerking met EBLive de Dancefestival Monitor samen.
“Vorig jaar telde ik 946 muziekfestivals, waarvan ongeveer een kwart dance. Ik ben laatst vast gaan meten voor dit seizoen en kwam toen al op 161 dancefestivals. Als die lijn doorzet komt er dus weer een record.”
Festivalseizoen
In het komende festivalseizoen zou Area 51 de grootste en misschien wel meest ambitieuze nieuwkomer zijn. Met een complete weekender en een leger aan internationale artiesten waren UDC (bekend van Dance Valley) en vakantieparken-gigant Libéma van plan ‘techno te herdefiniëren’ op het terrein van het Autotron in Rosmalen.
Een dag na de eerste publicatie van dit item werd het festival dus geannuleerd.
Maar er zijn nog meer debutanten die een plekje opeisen. El Sombrero in Reusel is uiteraard zelf niet van gisteren, maar voor het eerst komt er vanuit een van de oudste clubs van Brabant nu ook een festival: Elsom Open Air.
Het was nog maar net bekendgemaakt of elders in de Kempen werd weer een ander debuut aangekondigd: Legions Outdoor. Dream Village in Breda maakt ondertussen de stap van dagfestival naar een complete weekender.
Wie wordt de V&D onder de dancefestivals?
De grote vraag is wederom: trekken al die nieuwe en bestaande festivals weer genoeg (betalende en muntjes kopende) bezoekers om succesvol te kunnen zijn? En komen er dan volgend jaar echt wéér festivals bij?
Doeland: “De concurrentie is moordend. Ik denk dat de grens van het aantal dancefestivals nu echt bereikt is.”
Organisaties die verbinding hebben en houden met hun doelgroep hebben volgens hem de meeste kans van slagen. “Degene die dat niet heeft, wordt de V&D van festivalland. Ook daar kwamen wel veel mensen over de vloer, maar ze kenden er de klant niet. De Zalando’s en Wehkamps wel.”
Randstad bevecht Brabant
Saillant detail: de Randstad lijkt momenteel de strijd aan te gaan met het zuiden. Vroeger moest je voor de beste dj’s, feesten en festivals in Amsterdam of Rotterdam zijn, maar door de enorme bloei van de dance in Brabant is dat allang niet meer nodig.
En dat kunnen ze best wel eens zijn gaan voelen, boven de riolen. Dus trekken ze steeds vaker hun randstedelijke cocon uit – vroeger ondenkbaar – met naast Area51 onder meer Pleinvrees, Nachtcollege als bekende voorbeelden. En er is nog meer komst, naar verluidt…
Een aantal grote, langer lopende festivals in Brabant zoekt ondertussen de ruimte op rechts, of zuidwaarts. Ook in gezamenlijkheid, door samen te werken. Festivals als WiSH Outdoor en Dominator hebben de afgelopen jaren al bewezen busladingen en vliegtuigen vol buitenlandse party people te trekken.
Denis Doeland ziet door deze aanwas inderdaad nog wel wat ruimte in Nederland. “Een aantal goede dancefestivals groeit door buitenlandse bezoekers. Een aantal van mijn klanten zie ik daar ook op inzetten. Maar dat neemt niet weg dat de strijd tussen festivals nu vooral een marketingstrijd is.”