donderdag, januari 27, 2022
HomeGenresHouseMY FIRST GIG: Marc Pols aka Mark van Dale (NL)

MY FIRST GIG: Marc Pols aka Mark van Dale (NL)

-

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG: de Rotterdamse DJ/producer Marc Pols aka Mark van Dale. “De vieux-cola’s die ik net had ontdekt, gingen er lekker in.”

 

door Marceline Geelen

 

- Advertisement -

“Ik ben eigenlijk als radio-dj begonnen. Ik werkte op m’n zeventiende, achttiende bij een piratenradiozender in Rotterdam. Daar draaide ik vooral new wave en ‘VARA’s Verrukkelijke 15’-muziek.”

Invallen

“Mijn eerste gig in een grote discotheek moet ergens in 1986/’87 zijn geweest. Op een avond moest ik voor mijn goede vriend Hans invallen bij de VIPS in Rotterdam.”

“De avond stond muzikaal in het teken van hitjes als Jocelyn Browns Somebody Else’s Guy en Relight My Fire van Dan Hartman. Ik had zelf wat singletjes meegenomen en mocht er ook enkele uit de radiostudio lenen. En ach, als je door je platen heen was, begon je gewoon weer van vooraf aan, haha.”

Copycat

“Mixen was er toen nog niet bij. Ik had natuurlijk super vaak staan kijken hoe anderen draaiden, dus ik had er wel een idee van hoe het moest. Uiteindelijk deed ik dus wat ik bij hen had gezien, als een soort copycat. Gelukkig wist ik zelf heel goed hoe ik met plaatjes moest omgaan.”

“Op mijn vijfde woonden we in Rotterdam namelijk boven een platenzaak genaamd Van Dale. Als mijn moeder me kwijt was, kon ze me geheid in die zaak vinden. Hieraan heb ik dan ook mijn artiestennaam Van Dale ontleend.”

Grijs gebied

“Hoe de avond in de VIPS is verlopen, is een beetje een grijs gebied. Het was de periode waarin ik voor het eerst met alcohol in contact kwam, dus de vieux-cola’s die ik net had ontdekt, gingen er lekker in. Ik weet dat het een tamelijk chique publiek was omdat deze club wat exclusiever was. Ik gok dat er een man of vier-, vijfhonderd waren.”

“Of ik fouten heb gemaakt? Nou, ik herinner me wel dat één plaat, Put a Little Love In Me van Delegation, in mijn beleving langer was dan in werkelijkheid. Ik dacht dus even snel naar het toilet te kunnen gaan, toen ik hoorde dat het plots doodstil was in de zaal. Shit! Er zat dus niets anders op dan af te knijpen en snel naar de booth terug te gaan.” Lacht: “Over het algemeen verliep de avond echter goed. Mensen vonden het leuk en de dansvloer was vol.”

Mid-town Records

“Pas een jaar of acht later kwam ik met dance in aanraking. Een van mijn vrienden, wederom Hans, had een platenzaak Rotterdam Zuid: Mid-town Records. En vroeg of kon invallen. Ik ben er vervolgens begonnen en niet meer weggegaan. In die periode was swingbeat populair maar werd al snel opgevolgd door house.”

“Van het één kwam het ander en op den duur had ik zelfs een eigen danceprogramma op Stads Radio Rotterdam, genaamd Turbulentie. Dit is nog steeds legendarisch in Rotterdam, haha.”

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

“De platenzaak was het eerste filiaal van Mid-town Records in Rotterdam-zuid. Later waren dat er twaalf. Wat meewerkte aan mijn introductie in de dance, was dat ik zo’n leuke collega’s bij Mid-town had. Zo werkte ik samen met Paul Elstak, Koen Groeneveld en Michel de Hey. Inderdaad, als we elkaar nu tegenkomen, is het nog altijd ouwe-jongens-krentenbrood.”

Blue Lagoon

“Begin jaren negentig ging mijn interesse overigens eerst naar hardcore uit. Vervolgens ging ik naar de iT. Daar raakte ik in de ban van mellow en house zoals onder anderen Marcello, Jean en Dimitri deze draaiden. In diezelfde periode draaide ik in de Blue Lagoon in Zwijndrecht. Toen ben ik ook gaan mixen. Ik had inmiddels een eigen platenzaak in Gouda gehad (Turbulentie, red.). In de loze uurtjes heb ik daar eindeloos staan oefenen.“

Hitjes

“Dat oefening wel degelijk kunst baart, is gebleken. Ik had nooit het doel om dj te worden, maar het ging vanzelf, ik werd er dankzij Mid-town vanzelf ingezogen. Op een gegeven moment begon ik samen met Erik de Koning muziek te maken. De eerste was Michael Jackson Is In Heaven. Die heeft zelfs in België in de hitlijst gestaan. Daarna bracht ik als King Dale muziek uit op het label Rotterdam Records van DJ Paul, zoals de track Utter Utter.  Na het ontdekken van de ‘mellow’ scoorden we een paar hitjes, zoals Water Verve met Enrico (Erik de Koning). Dat werd zo groot!”

“Alle deuren die tot dan toe gesloten waren, gingen open. Vervolgens ben ik de hele wereld overgevlogen. In 2008 ben ik er een poosje uit geweest. Toen heb ik vijf jaar radioprogramma’s op Curaçao gemaakt. Inmiddels ben ik weer druk aan het produceren, als Mark van Dale maar ook onder een nieuw alter ego: Pompenburg. Onder die naam maak ik niet-commerciële funky techno voor echte liefhebbers. Toevallig is deze week vrijdag mijn nieuwe plaat ‘Jazz Electrique’ gereleaset.”

Als dj moet je kunnen horen, zien en zwijgen

 

Mark van Dale

“Of ik nog tips heb voor upcoming dj’s? Jazeker, de eerste lesjes die ik in de discotheek kreeg waren niet bepaald muziekgerelateerd. Namelijk: als je in een club draait, neem elk drankje aan dat je wordt aangeboden. Ook al drink je het niet op. Denk aan de baromzet!”

“Ten tweede, ook niet geheel onbelangrijk: als dj moet je kunnen horen, zien en zwijgen. In bepaalde clubs krijg je van alles onder ogen. Discretie is een groot goed. Wat het draaien betreft, weet je op een gegeven moment wel wat werkt. Ik vind het zelf altijd belangrijk om een verrassingseffect op de dansvloer te creëren. Dat doe ik door op een onverwacht moment de volgende plaat in te mixen. Maar, nog belangrijker, ga naar andere dj’s en hun muziek luisteren en laat je inspireren”


Mark van Dale

Instagram

SoundCloud

Website

De upcoming gigs van Mark van Dale zijn te vinden op zijn Facebook pagina.

 

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

My Most Memorable Gig: DJ Jurgen (NL)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...