vrijdag, december 8, 2023

My First Gig: Samwise (IJsland)

-

Home » Genres » Techno » My First Gig: Samwise (IJsland)

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de IJslandse dj/producer Samwise. “Het was nogal een ongewone setting waar ik voor was geboekt: een bruiloft.”

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

“Mijn eerste echte gig vond plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam. Ik was toen 26 jaar. Een beetje nerveus was ik wel, want het was nogal een ongewone setting waar ik voor was geboekt: een bruiloft. De bruid en bruidegom wilden na een optreden van een traditioneel huwelijksbandje twee uur lang knallende techno horen. Het publiek was dan ook tamelijk uniek. Iedereen was op z’n paasbest gekleed met smokings en wat al die meer zij. “

Mazzel

“Ik had thuis wel het één en ander voorbereid. Zo had ik uiteenlopende tracks in meegenomen omdat ik in wilde kunnen spelen op gemengde reacties uit de crowd. Ik had echter mazzel want het was een authentiek Nederlands gezelschap dat echt genoot van de stuwende techno en minimal die ik draaide.”

Richie Hawtin speelde mijn track twee dagen op rij!

Opgewekte crowd

“Hoewel er geen familieleden van mezelf of vrienden aanwezig waren om me te steunen, kreeg ik enorm veel support van de opgewekte crowd. Ik kende in die tijd niet veel mensen in Amsterdam, want ik was nog maar net uit IJsland naar Nederland verhuisd. In die tijd had ik ook geen mentor, maar inmiddels beschouw ik enkele van mijn vrienden als mijn mentors in de muziekindustrie. Er zat dus niets anders op dan in mijn eentje het dak eraf te draaien.”


Volg TIOH op Facebook:


Positieve feedback

“Die eerste gig verliep uiteindelijk enorm goed. Het was voor het eerst dat ik bekend raakte met het gevoel om constructieve energie van het publiek ontvangen. Te maken krijgen met zoveel positieve feedback gaf me veel voldoening – het synchroniseerde me met de aanwezigen. En dit resulteerde dus in een – over het algemeen beschouwd – goede set.”

Kleine screw-up

“Toegegeven: ik maakte wel een kleine screw-up. Ik startte namelijk per ongeluk de track die al aanstond. Normaliter ontaardt dit in het onderbreken van spanning en groove, maar ik had mazzel en de overgang paste eigenlijk heel goed. De schade viel dus gelukkig alleszins mee.”

Vaardigheden

“Wat ik toen heb geleerd? Veel. Ik denk dat je bij elke gig iets leert. Zeker in de eerste jaren van het draaien. Technische vaardigheden, podiumaanwezigheid, het lezen van de setting en de omgeving, kijken hoe de venue in elkaar steekt, enzovoort.”

Minitech Recordings

“Het afgelopen jaar was behoorlijk druk. Ik heb opgetreden in Argentinië, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, België, Litouwen en in mijn geboorteland IJsland. En natuurlijk in Amsterdam, samen met mijn label Minitech Recordings. Hier ben ik onder meer manager en werk ik samen met een geweldig team van vrienden en artiesten.”

Richie Hawtin

“Ik heb ook het geluk gehad dat mijn werk inmiddels door diverse artiesten is gedraaid – artiesten tegen wie ik enorm opkijk en die ik bewonder. Zo ontving ik bijvoorbeeld video’s van Richie Hawtin die mijn track ‘Frames’ keihard voor duizenden mensen in Buenos Aires draaide. En niet één keer, nee, twee dagen op rij! Dat gaf een enorme kick!”

“Wat de toekomst betreft, groeien de plannen voor 2019 gestaag. Ik kijk enorm uit naar wat er nog in het verschiet ligt.”


Upcoming gigs:

21 december 2018: IJsland

26 januari 2019: Bremen (Duitsland)


Soundcloud

Facebook

Instagram

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze techno hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute techno hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog...

Rock The House #127: Gigi La Cruz

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...