My First Gig: Sous Dubois

-

Home » Music » My First Gig: Sous Dubois

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG de Amsterdamse dj Sous Dubois. “Mijn hele lijf kwam in opstand.”

“Mijn vader studeerde eind jaren zestig elektrotechniek in Genève (Zwitserland). Op een gegeven moment verhuisde hij naar Spanje en daarna naar Frankrijk. Uiteindelijk belandde hij in Nederland waar hij mijn moeder leerde kennen, die als tiener in het centrum van Amsterdam opgroeide. Ik kom niet echt uit een muzikaal gezin. Tijdens het ontbijt werd er wel steevast vinyl gedraaid zodat we altijd relaxte achtergrondmuziek in huis hadden. Ik kan me twee artiesten nog heel goed herinneren: Oum Kalthoum en Farid El-Atrash.”

Gezichten op spandoeken

“In mijn jeugd gingen we elk jaar zes weken vanuit Amsterdam naar Marokko toe. In zowat elke stad hingen grote spandoeken met foto’s en ik vroeg me altijd af wie die mensen toch waren. Op een dag liep ik over de markt en viel mijn aandacht op een kraam waar cassettebandjes werden verkocht. Ik dook meteen de bandjes in en zag de covers met de artiesten. Dát waren dus die gezichten van die spandoeken!”

“Ik sloeg meteen groot in en kocht vrijwel alle cassettes met die bekende gezichten van de spandoeken erop. Zo leerde ik ook hun namen: Cheb Khaled, Jimi Hendrix, Michael Jackson, Nass El Ghiwane en 2Pac. Mijn familie was helemaal gek van Michael Jackson, dus ik moest af en toe voor hen playbacken. Ik heb altijd een hele brede muzieksmaak gehad, los van genres en stijlen. Ik denk niet in hokjes. Je voelt de muziek of je voelt het niet. Muziek is immers emotie.”

Sous Dubois tijdens Amsterdam Dance Event

Indrukwekkende 303 bassline

“Mijn Sony walkman WM-EX314 was in die tijd mijn beste vriend. Toen cd’s populair werden, ben ik via mijn zus op een gegeven moment nog dieper in aanraking gekomen met hiphop, rai, r&b en reggae. Bij het horen van al die muziek ging er letterlijk een wereld voor mij open. Omstreeks 1994, op mijn tiende, was ik de trotse eigenaar van een gettoblaster. Ik zat geregeld op mijn slaapkamer met dat ding te spelen en was benieuwd wat er allemaal in radioland was te vinden.”

“Ik struinde alle radiozenders af en hoorde plotseling The Nightcrawlers met Push The Feeling On. Ik dacht onmiddellijk: ‘Wat is dit voor rare beat? Dit ken ik helemaal niet’. De Korg M1 synth in die track blies me omver! Een track die later ook een enorme indruk op me maakte, was Joey Beltram’s Energy Flash. Toen ik die hoorde, was ik ‘mind-blown’ en dacht: ‘Op een dag zal ik ook onderdeel van deze scene zijn’. Ik krijg trouwens nog steeds kippenvel van die indrukwekkende 303 bassline. Ik heb overigens geen idee meer naar welk radioprogramma ik op die zaterdagavonden luisterde, maar ik nam zoveel op dat ik vrij rap een aardige collectie had verzameld.”

Hakke & Zage For Kids

“Op mijn twaalfde won ik via TMF kaarten voor het event ‘Hakke & Zage For Kids’ in de Hemkade in Zaandam. Zo ontdekte ik de gabber. Stond ik daar plots naar live vinyl sets van onder andere Buzz Fuzz, Lady Dana, Gizmo, Darkraver, Ruffneck en Waxweazle te luisteren. Het was de eerste keer dat ik uitging en natuurlijk had ik mijn Australian pak en Air Max aangetrokken. In deze periode was mijn moeder allesbehalve blij met me. Ze noemde mijn muziek letterlijk ‘kolereherrie’ want mijn gettoblaster stond stevig op mijn slaapkamer te pompen.”

In 2004 vertrok ik naar Italië om daar te gaan voetballen

Sous Dubois op Solar Weekend Festival

Professioneel voetballer

“Tegelijkertijd was ik op professioneel niveau met sport bezig. Los van het feit dat ik nog wat jong was, kon ik sowieso dus niet echt uitgaan. Natuurlijk hadden we een zomerstop bij voetbal en ik herinner me dat net voor we weer eens naar Marokko vertrokken, hiphop opkwam en explodeerde. Met name 2Pac was hier verantwoordelijk voor. Wij banjerden vervolgens door Amsterdam met blikjes 3ES en chips in de rugzak, in geparkeerde auto’s stond muziek aan en gewoon gáán.”

“Ook voetbalden we vaak op het Iepenplein in Amsterdam Oost, Gein in Zuidoost, of op het Balboaplein in Amsterdam West. Daar heerste een hele vette vibe met mooie auto’s en geluidsinstallaties waar je ‘U’ tegen zei. Wij eindigden altijd in mijn eigen buurt, de Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid. Soms staken we ’s zomers na middernacht de weg over en klommen via de containers van de stadsreiniging het Mirandabad in. Dan hadden we het hele zwembad voor onszelf, uiteraard met een muziekje erbij. Dat was echt een toffe tijd.”

Nike-reclames

“Op een gegeven moment werd ons straatvoetbal door Nike opgepikt en werden we benaderd of we de choreografie voor een Nike-reclame wilden doen. Daarnaast deden we liefdadigheidsprojecten waarbij we kinderen entertainden en een hart onder de riem staken in het Emma Kinderziekenhuis. Ook openden we wel eens een Johan Cruijff Court. Verder hadden we jaarlijks een Panna Knock Out-toernooi, georganiseerd door Nike. Op een van die events stond Waxfiend te draaien, heel tof. Je kunt dus wel zeggen dat ik altijd omringd was door muziek.”

Sous Dubois – triple X

Uitgaan en meiden

“In 2004 vertrok ik naar Italië om daar te gaan voetballen. Ik had echter veel last van heimwee, want ik was met mijn negentien jaar veel te jong om zover van huis te zijn. Ik heb het ook nog in België geprobeerd maar daar bleek de sport vooral uit politieke spelletjes te bestaan en daar weigerde ik aan mee te doen. Daarna speelde ik nog wel op niveau maar ik kreeg inmiddels andere interesses. Ik ontdekte het uitgaan en de meiden dus ik verloor mijn motivatie voor het voetbal. Andere uitdagingen trokken harder aan me.”

Koninginnedag

“Als we uitgingen, was ik vaak op de dj gefocust. Ik wilde weten wat hij aan het doen was. Echt gezellig was ik dus niet voor de mensen met wie ik op stap was. Mijn favoriete uitje was altijd Koninginnedag in Amsterdam, bij het stukje Weteringcircruit en de Vijzelstraaat. Op elke hoek stond een podium met dj’s als Dimitri, DJ Sneak & Marco Carola, maar ook Multigroove had een podium, dus er was volop keus.”


Voordat je verder leest…

This Is Our House bestaat 5 jaar. Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Steun ons daarom, zodat we mooie dingen voor je kunnen blijven maken: 5,- voor 5 jaar TIOH (meer mag natuurlijk ook!), we zouden het enorm waarderen. Check hier hoe dat kan. Je kunt ons ook indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!

Lijf in opstand

“Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik dit ook wilde en kon, dus ben ik op een dag met Finuchio, één van mijn beste vrienden, naar Utrecht gereden om een controller op te halen die ik via Marktplaats had gescoord. Vervolgens ben ik gaan oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Het heeft letterlijk bloed, zweet en tranen gekost. Ik begon ook mixtapes te maken en kwam in 2015 voor het eerst in aanraking met de TWSTD DJ-contest. Vanuit de gedachte ‘niet geschoten, is altijd mis’ stuurde ik een mixtape op. Geheel tegen mijn verwachting in werd ik uitgenodigd.”

“Ik liep nog vrij relaxed de Sugar Factory in, waar de wedstrijd werd gehouden. We deden een voorstelronde in de rookruimte en plots, toen de contest begon, schoot de stress erin en kwam mijn hele lijf in opstand. Mijn klasgenoot Bryan, die met me mee was gegaan, zag het meteen. ‘Sous, gaat het wel goed je met je? Je bent zo bleek. Lijkt wel of je out gaat gab’. Als een boer met kiespijn antwoordde ik: ‘Het is oké man’ en zette mijn zonnebril op.”

Sous Dubois tijdens zijn TWSTD-contest

Zwaargewichten

“De set die ik moest draaien, was een sprong in het diepe. Ik wist helemaal niet hoe een Pioneer dj-set werkte en kreeg ineens zware benen en mijn vingers verkrampten. Dat was geen fijn gevoel, kan ik je vertellen. Ik begon met mijn intro en gelukkig ging het na een paar mixen beter en kon ik wat meer ontspannen. De jury bestond uit onder anderen uit JP, Eric de Man, Ferro & Reiss (VBX), Anonym, Samuel Deep, Frank Haag en Edwin Oosterwal en daarnaast bookers, organisatoren van clubavonden en festivals. Hun feedback was niet mals, oef. Ik kreeg een waslijst aan huiswerk mee.”

AMW

“Ik liet me hierdoor niet uit het veld staan. Ik ben een knokker en ben dus echt aan de slag gegaan met de punten die de jury had benoemd. Ik leerde zelf ook steeds meer dj’s kennen en in die periode werd ik via Simon Titus uitgenodigd om een live gastmix bij radiostation Amsterdams Most Wanted te doen. Dat beviel supergoed. Ik voelde me meteen bij AMW thuis en wilde er onderdeel van uitmaken. Een week later leerde ik de oprichter van AMW kennen, Mike Simbello. We spraken even en hij zei al snel: ‘Sous, jongen, je bent welkom in de club. Dit zijn de regels. Het is goed dat je uren gaat maken want daar leer je veel van’. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

Dat waren ervaringen die ik voor geen goud had willen missen

Sous Dubois tijdens het draaien voor Amsterdam Most Wanted

Ontspannen en relaxed

“In het volgende seizoen van de TWSTD-contest, in 2016, heb ik me wederom opgegeven. Enkele duizenden hadden zich aangemeld, maar er was slechts plek voor circa driehonderd dj’s. De eerste ronde was in de Chicago Social Club in Amsterdam. Zoals altijd ging ik totaal onvoorbereid aan de slag maar dit keer was ik juist ontspannen en relaxed.”

“Mijn set bleek goed genoeg om naar de volgende ronde door te gaan. De jury gaf me complimenten dat ik echt iets met hun feedback had gedaan. Voor ik het wist, stond ik in de halve finale bij de laatste 10 dj’s. Ik heb toen in meerdere clubs in Amsterdam gestaan. Dat waren ervaringen die ik voor geen goud had willen missen. Het niveau in Amsterdam lag toen hoog.”

De top 10 dj’s van de TWSTD-contest waar Sous Dubois bij hoorde

Geloof in wat je doet

“Dj-en heeft voor mij nooit om commercieel succes gedraaid. Voor mij staat voorop dat ik alsmaar een betere dj word en mezelf kan uiten. Ik geloof in wat ik doe en probeer dit uiteraard zo goed mogelijk uit te voeren. Wat ik upcoming dj’s mee wil geven, is het belang van oprecht zijn en om de juiste redenen draaien. Sta 100% achter je tracks en blijf bij jezelf. Laat je niet door je ego leiden!”

“Daarnaast raad ik aan om heel veel uren te maken, totdat het pijn doet. Wees niet bang om fouten de maken en neem die risico’s. Op die manier blijf je bijleren, zodat jouw manier van draaien puur en oprecht is. Verdiep je zoveel mogelijk in de muziek. Let dus op structuur, details, energie, diversiteit en intensiteit. Als je dat doet, zal je gehoor zich ontwikkelen, waardoor je anders naar muziek gaat luisteren en blijf je constant nieuwe dingen ontdekken. Vanuit die basis is het een stuk makkelijker om je eigen sound te creëren en gaat alles vaak vanzelf, dus helemaal op gevoel.” 

“Ik host nog steeds elke vrijdagavond mijn radioshow Sous on Fridays – The Weekendmix op Amsterdams Most Wanted. Ik draai techno in de breedste zin van het woord met uitstapjes naar elektro, rave en nog veel meer. Ook nodig ik gast-dj’s uit die lekker hun ding kunnen doen, want AMW is door de jaren heen uitgegroeid tot een creatieve broedplaats, platform, community, een thuis en ontmoetingsplek voor vele dj’s, producers en kunstenaars.”


Sous Dubois

Facebook
Soundcloud
Resident Advisor

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in november 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in oktober 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...