dinsdag, september 27, 2022

My First Gig: Tim Peeters aka NIVIRO (België)

-

Home » Spinnin' Records » My First Gig: Tim Peeters aka NIVIRO (België)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week: de Vlaamse DJ/producer NIVIRO. “Mijn eerste grote gig was meteen voor vierduizend man.”
Tekst: Marceline Geelen/www.marcygoeswild.com

“Ik draai al zolang ik me kan herinneren. Op mijn derde stond ik al permanent bij de stereo en was met cd’s in de weer. De muziek heeft er altijd ingezeten. Ik denk dat mijn eerste gig zelfs al op de kleuterschool was. Ik had met Sinterklaas een mini dj-set gekregen en was daar eindeloos mee bezig. Tijdens het eindejaarfeest van de kleuterschool, stond ik als dj Tim op het podium.” (lacht) “Daarna volgende vele familiefeesten. Ik was constant met mijn apparatuur in de weer en vormde een poos een hardstyle-duo onder de naam AXIZZ. Samen hebben we heel wat kleine optredens gedaan.”

NIVIRO

NIVIRO

“Op mijn achttiende besloot ik solo verder te gaan onder de naam NIVIRO. Vanuit de hardstyle ben ik toen langzaamaan wat meer de future bass en bigroom ingerold. Ik volg als producer mijn hart en wil constant mijn grenzen verleggen. Ik probeer daarom allerlei stijlen te integreren. De liefde voor hardstyle blijft overigens nog altijd een beetje aan me trekken.”

Arachnaphobia

“Mijn eerste grote gig was meteen voor vierduizend man. Mijn geboorteplaats Mol staat bekend om gigantische fuiven en in 2016 werd ik benaderd of ik op het feest Arachnaphobia wilde optreden. De organisatoren hadden me ergens online gespot en waren van mijn muziek gecharmeerd.”

NIVIRO

Een berg energie

“Vroeger bereidde ik elke set tot in de puntjes voor. Ik zocht elk nummer van tevoren uit en bepaalde de volgorde. Nu doe ik dat nooit meer. Ik stap het podium op en lees het publiek. Ook die eerste keer ervoer ik een berg energie. Het draaien op zich is voor mij automatisme, omdat ik dat natuurlijk al zolang doe en eindeloos thuis heb geoefend. Ik kan eigenlijk meteen met genieten beginnen.”

Armen in de lucht

“Het publiek bij op Arachnaphobia was grotendeels tussen de zestien en twtinig jaar. Dat was heel fijn, want ik was zelf ook ongeveer die leeftijd. We deelden hetzelfde gevoel voor energie en dat gaf een fantastische sfeer. Sowieso, als het publiek uit z’n dag gaat, ga ik nog meer uit mijn dak. Armen in de lucht en gáán. Met de genres future bass en bigroom werk ik met melodie en stevige energie. Het doel is om gezamenlijk met de crowd een euforisch gevoel te ervaren.”


Volg This Is Our House op Facebook:


Autodidact

“Mijn hele familie en mijn vrienden – ze waren er allemaal bij tijdens die eerste gig. Daar is gelukkig tot op heden niets aan veranderd. Ze gaan vaak mee en staan nog altijd open voor mijn genre. Ik heb overigens nooit een mentor gehad, ik ben volledig autodidact. Daar ben ik ontzettend blij mee omdat ik daardoor echt mijn eigen stijl heb kunnen creëren. Ik probeer constant uniek te zijn in mijn producties, dat vind ik heel belangrijk. Daarom leg ik mezelf ook keiharde restricties op als ik in de studio zit. Zo mag ik bijvoorbeeld bij het maken van een track maar een beperkt aantal synths gebruiken. Doe ik dat niet, dan blijf ik eindeloos bezig. Dat was trouwens de moeilijkste stap om te leren.”

Perfectionist

“Je vraagt of er nog iets misging tijdens die eerste set. Eerlijk gezegd, maak ik nooit fouten. Het enige wat ik wel eens mee heb gemaakt, is dat een USB uitviel en daarmee ook de muziek. Gelukkig ben ik ook nooit nerveus voor een optreden. Integendeel, ik verheug me altijd enorm op elke gig. Zodra ik de trap oploop en vervolgens op play druk, voel ik: ‘Nu zijn we vertrokken’. Ik ben overigens een perfectionist tot in mijn kern. Hoewel ik geen fouten maak, vind ik altijd dat er nog iets beter had gekund. Ik probeer live een verhaal te vertellen en soms gaat dat niet helemaal zoals ik wil.”

NIVIRO

Leer schakelen

“Als tips voor beginnende dj’s wil ik graag het volgende meegeven: wees jezelf en houd altijd oog voor je publiek. Als je graag je sets voorbereid, is dat prima, maar neem altijd wat extra tracks mee, zodat je die kunt inzetten als dat nodig is. Werkt het niet wat je van tevoren had bedacht? Zet je trots aan de kant en leer te schakelen. Het gevoel voor de crowd ontwikkel je vanzelf door veel op te treden.”

“Ik wil als laatste ook nog iets vertellen over het systeem XPLISSO, dat ik helemaal zelf, zonder team, heb ontwikkeld. XPLISSO is een wereldprimeur van true total surround. Ik ben hier enorm trots op. Het is een systeem met hard- en software dat geluid oplevert dat zoveel intenser is dan het beste wat ik ooit zelf heb gehoord. Het integreert klank en licht in true surround sound, waardoor het publiek volledig wordt opgenomen door de muziek. Ik laat XPLISSO wel eens in een demo aan een geoefend publiek horen. Ik laat het geluid dan van mono naar stereo en dan naar true surround gaan. Iedereen hoort al het verschil tussen mono en stereo maar bij de true surround sound gaan de haren vaak letterlijk rechtop staan. Op dit moment heb ik al mijn optredens even in de wacht gezet om dit innovatieve systeem onder de aandacht van de wereld te brengen.”

Links:

Website
Website

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...