dinsdag, oktober 3, 2023

My First Gig: Wlderz (Frankrijk)

-

Home » Biki90 » My First Gig: Wlderz (Frankrijk)

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: het Franse duo Wlderz (Jérémy en Cyril). “Plots viel alles stil. Een enorme beginnersfout!”

 

Tekst: Marceline Geelen

 

Jérémy: “De eerste keer dat ik een hele avond ergens de muziek moest regelen, was op een familiefeest toen ik 8 of 9 jaar oud was. Toen ik op de middelbare school zat, werd ik vaak met mijn dj-gear voor diverse feestjes gevraagd. Maar mijn eerste echte gig was rond mijn 18e, op een boot genaamd The Houseboat Alterna, die in de dokken van de Scène de Paris lag. De avond heette BPM Evolution. In die tijd draaide ik vooral house en techno.”

Cyril: “Mijn eerste gig voor een publiek was in 1998 op een zogenoemde Free Party. Een echte rave, ergens ver op het platteland van Nancéenne. Het is een gedenkwaardige herinnering aan een prachtige zonsopgang met iedereen die lekker stond te dansen! Mijn eerste gig in een club was in 2000. Het was een kleine venue genaamd Le Vinyle in Parijs, die inmiddels niet meer bestaat. Ik was ongeveer 20.”

Honderd keer geoefend

Jérémy: “Of ik nerveus was? Ja, absoluut. Ook al omdat ik destijds exclusief vinyl draaide. Ik heb mijn set thuis minstens 100 keer geoefend. Het publiek was een mix van Parijse hype-clubbers en ervaren feestgangers; het was een grappige melange. Gelukkig waren ook enkele vrienden van de partij.”

Cyril: “Bij mij vielen de zenuwen wel mee. Ik was wel altijd een beetje bang dat het niet helemaal lekker zou lopen, omdat ook ik in die tijd alleen vinyl draaide. Op mijn eerste feest waren vooral doorgewinterde feestgangers aanwezig omdat ik hardcore, DND en harde techno draaide.”

“En dat doe ik nog steeds. Ik ben een gepassioneerd voorvechter van Free Party’s, dus de echte vrije raves. Bij mij waren geen bekenden of vrienden aanwezig. Ik was in die tijd nogal een Einzelgänger wat elektronische muziek aangaat. Mijn vrienden luisterden allemaal naar andere muziekstijlen.”

Levensveranderende clubnacht

Jérémy: “Ik had op dat moment geen specifieke mentor. Ik ben al toen ik nog heel jong was geïnteresseerd geraakt in elektronische muziek. Ik begon rond mijn veertiende met het draaien van beatfit hiphop. Rond mijn achttiende begon ik house en techno te produceren, na een clubnacht die mijn leven veranderde! Dat was in L’Enfer in Parijs, tijdens een van de laatste avonden voordat deze epische club haar deuren sloot.”

Cyril: “Ik heb nooit een mentor gehad.”

Plots viel alles stil

Jérémy: “Als ik erop terugkijk, was ik na die eerste gig enorm trots op en tevreden met mezelf. Maar ik herinner me ook dat ik de naald van de plaat die ik draaide op een gegeven moment per ongeluk omhooghaalde in plaats van de plaat te verwijderen die ik net had gedraaid. Plots viel alles stil. Een enorme beginnersfout!”

Cyril: “Ik heb er nooit veel over nagedacht hoe die eerste keer verliep. Mijn doel is en zal altijd zijn om het publiek te laten dansen en genieten. Als grote blunder kun je wel noemen dat ik veel te druk in gesprek om door te hebben dat de plaat bijna was afgelopen. Ineens hoorde je de mensen die tegen me praatten dus heel hard gillen.”

Vage herinneringen

Jérémy: “Of ik die eerste keer nog iets heb geleerd? Eigenlijk zijn de herinneringen aan die avond tamelijk vaag, hahaha. Ik heb vast iets geleerd, zoals ik nog steeds van elke gig doe.”

Cyril: “Net als Jeremy heb ik niet zoveel herinneringen aan dit magische tijdperk. Alles loopt een beetje door elkaar heen, dus ik weet het niet echt meer…”


Volg TIOH op Facebook:


Jérémy: “Sindsdien zijn Cyril en ik samen Wlderz begonnen. We hebben inmiddels in clubs in heel Europa gedraaid en hebben diverse releases gehad. Voor 2019 staan enkele EP-releases op stapel, zowel op het label van Sam Paganini, JAM, als op het label van Joton, New Rhythmic.”

“En natuurlijk gaan we verder met het geweldige avontuur dat we op het label van onze vriend Electric Rescue (Skryptöm) zijn begonnen. Daar brengen we binnenkort niet alleen onze vierde EP uit, maar ook ons eerste album op 22 februari 2019. We hopen dat één en ander goed wordt ontvangen, zodat we lekker kunnen doorgaan met muziek maken en draaien.”

Cyril: “En natuurlijk blijf ik ook in de toekomst samen met mijn vrouw Alys voorvechter, co-organisator, werknemer en deelnemer van veel gratis feesten. Deze dance beweging is een nieuwe vorm van muzikale expressie zonder grenzen en vol vrijheid, waar ik me helemaal in thuisvoel!”


Wlderz

Upcoming gigs:

26 jan. 2019: Nataraja x La Quarantaine: Last Prophecy (2 Stages) Parijs (Frankrijk)

2 maart 2019: T7 x JAM Night: Sam Paganini Parijs (Frankrijk)

 

Links:

Facebook
Instagram
Soundcloud
Resident Advisor

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...