woensdag, december 6, 2023

Nieuwe experimental dance music releases in januari: de top 3 van Frank Slijpen

-

Home » Music » Releases » Nieuwe experimental dance music releases in januari: de top 3 van Frank Slijpen

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe muziek. Het grote aanbod maakt het lastig om de pareltjes eruit te pikken. De Huisgidsen van This Is Our House reiken je de helpende hand en presenteren je ook in januari hun top 3 van nieuwe releases. Hieronder de top 3 op het gebied van experimental dance music in januari van onze Huisspecialist Frank Slijpen. En de bijgewerkte Spotify-lijst met nog méér nieuwe muziek.

Burial – Antidawn EP

Hyperdub

Deze nieuwe release van William ‘Burial’ Bevan is een EP met vijf tracks, maar heeft met z’n 44 minuten de lengte van een album (het is Burials langste release sinds het legendarische Untrue uit 2007).

Op de plaat staan bijna geen drums, dus de kenmerkende 2-step beat van de Londense producer ontbreken. Het is Burials meest ambient-achtige werk tot nu toe, sferisch, donker, onheilspellend. Met regelmatig die krakende naald op de achtergrond, prachtig.

Antidawn kwam in de eerste week van januari uit, een geweldig begin van het nieuwe jaar.


Geo Rip – Geo Rip EP

The Trilogy Tapes

In de groep Geo Rip werken Aaron Letko en Mike Peteillo (Protect-U) samen met John Jones (Dope Body, Nerftoss). Op de nieuwe Geo Rip EP (op het label The Trilogy Tapes) van het Amerikaanse (Washinton D.C. en Baltimore) drietal staan vier dynamische tracks, bewegend tussen abstracte electronica, cosmische beats en hyperactieve, experimentele house.

Mijn favoriete track: Underwater Bodycam.


Claire Rousay – sometimes i feel like i have no friends

Orange Milk

De nieuwste release sometimes i feel like i have no friends van de Texaanse producer Claire Rousay is één lang nummer van 28 minuten. Rousay nam de track op in San Antonio, Chicago én in Rotterdam (het Rotterdamse WORM gaf haar een opdracht voor het maken van dit werk). Op de track spelen ook bevriende musici Emily Harper Scott (piano) en Mari ‘More Eaze’ Maurice (viool).

Rousay houdt ervan om alledaagse geluiden op te nemen en te verwerken in haar muziek, ambient-achtige geluidscollages. Het resultaat is uiterst eigen: originele, experimentele electronica.


Spotify-lijst experimental dance music releases

Naast de top 3 nieuwe releases stellen onze Huisgidsen ook een Spotify-lijst samen van 2 tot 3 uur, die zij minimaal één keer per maand updaten. Daarin hoor je uiteraard hun top 3, maar ook andere nieuwe muziek die je niet mag missen. Ook Frank Slijpen heeft zijn eigen experimental dance music-playlist voor TIOH gemaakt, dit zijn al zijn experimental dance music releases in januari:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Frank Slijpen
Frank Slijpen
Docent @ Fontys Academy for Creative Industries (Tilburg). Bestuurslid @ Paradox (Tilburg). Voorheen verantwoordelijk voor de marketing van onder meer de Verkadefabriek (Den Bosch) en het Bimhuis (Amsterdam). Kunst- en cultuurfanaat. Check ook F22T (Franks 22 Tips): elke 2 weken 22 kunst- en cultuurtips voor liefhebbers en professionals. Heb jij nieuwe experimental releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...