ADE 2021: Dit zijn onze 10 highlights uit het festivalprogramma

-

Home » Nieuws » ADE 2021: Dit zijn onze 10 highlights uit het festivalprogramma

De 25e editie van Amsterdam Dance Event staat voor de deur. De organisatie had het jubileum graag in volle glorie gevierd, maar corona stak last minute een stokje voor het conferentie-programma. Gelukkig gaat ADE 2021 wel door als festival, en verandert Amsterdam van 13 tot en met 17 oktober alsnog tot één grote, zwart-gele snoepwinkel voor danceliefhebbers. TIOH is uiteraard present, en warmt vast op met een selectie van 10 hoogtepunten en wat honorable mentions uit het ADE programma.

door Mark van Bergen en Duarte dos Santos Estrafalhote

Iedereen met een geel-zwart ademend hart waande zich dit voorjaar in veilige haven, maar in het zicht van die haven kleurde het scenario voor ADE 2021 plots inktzwart. Door de aanhoudende corona-beperkingen voor met name het nachtleven en de dansvloeren kwam de grote viering van het 25-jarig jubileum in gevaar.

Wie nu, aan de vooravond van ADE 2021, naar het ADE programma kijkt, kan gezien die spannende aanloop opgelucht ademhalen. Ja, er ging helaas een pijnlijke streep door het conferentieprogramma, waardoor met name veel business-bezoekers Amsterdam Dance Event dit jaar zullen overslaan. Maar gelukkig blijft – al wordt het overdag – de kern van de zaak overeind: het dansen!

ADE

Onze highlights uit de ADE agenda

Het team van This Is Our House is gedurende meerdere dagen present op ADE 2021. Je kunt (semi) live meekijken over onze schouders, via Twitter en onze Instagram Stories. Andersom vinden we dat ook leuk. Ga je naar ADE en beleef je een bijzonder moment? Tag TIOH en wie weet delen we post.

Heb je nog keuzestress? Of zoek je juist bevestiging van je keuze? Als warm-up zetten we hieronder vast een selectie van 10 absolute hoogtepunten uit de ADE agenda voor je op een rij:


Weval & Metropole Orkest

Woensdag 13 oktober, Melkweg

Volgens traditie trapt Amsterdam Dance Event op de openingsdag af met een speciale show in samenwerking met het Metropole Orkest. Dit jaar speelt het orkest er al weer voor de vijfde keer, ditmaal met niemand minder dan het Nederlandse elektronische duo Weval. Vijf jaar geleden, toen ze net aan het doorbreken waren, interviewde TIOH ze en bleek al hoe muzikaal-progressief Harm Coolen en Merijn Scholte Albers zijn. Improviseren en crossovers zitten in hun dna, vandaar dat het Metropole als een perfect match klinkt, zeker met Weval’s kleurrijke, dromerige sound.

DGTL

Donderdag 14 t/m zaterdag 16 oktober, NDSM Loods

Het industriële DGTL mag absoluut niet ontbreken tijdens ADE. Het inmiddels wereldberoemde event is terug met drie dagen aan absolute top-acts. De eerste dag van de ‘DGTL-trilogie’ zal in het teken staan van deep- en minimal house. Namen als Honey Dijon, Disclosure en William Djoko schitteren op de line-up. Op dag twee zullen er technotracks door de loods klinken. Onder andere Colyn, Kölsch en Maya Jane Coles trakteren het publiek op de vrijdag. Feestgangers die een ticket voor zaterdag hebben bemachtigd, mogen zich verheugen op sets van onder meer Dixon, David Vunk en de Californische Jayda G.

Meer info over DGTL vind je hier.

I Am Hardstyle pres. Brennan Heart 20 Years

Donderdag 14 en zaterdag 16 oktober, Q-Factory

Het is wederom goed zoeken naar de harde stijlen in het ADE programma. Daaraan merk je dat ADE ook echt meer een internationale dan een nationale gathering is. Hoewel ook trance en EDM lang niet zo sterk vertegenwoordigd zijn als house en techno (verreweg de leidende stijlen).

Toch mag het enige echte hardstyle-event op ADE wel met recht een hoogtepunt binnen het genre worden genoemd. Zeker als een icoon als Brennan Heart zijn 20-jarige jubileum als artiest viert. Dat doet hij met maar liefst twee shows in de Q-Factory. Op donderdag gaat hij ‘solo’ met enkel MC Villain aan zijn zijde. Zaterdag komt een legertje vrienden/collega’s over, onder wie Code Black, B-Front en ‘good old’ Dana.

Dutch Dance Quiz

Vrijdag 14 oktober, Internationaal Theater Amsterdam

Wie houdt van quizzen, hoeft tijdens ADE 2021 niet stil te zitten. In tegenstelling tot volgend jaar kan je nu genieten van een liveshow in het Internationaal Theater Amsterdam. Er zal vrijdag een avondvullend programma zijn met twee panels, live muziek en veel dancehistorie. Panelleden zoals DJ Jean en DJ Jurgen zullen hun meest bizarre verhalen delen tijdens de show. Heb jij interesse in en kennis van de rijke geschiedenis van de Dutch Dance? Dan mag je dit evenement niet missen.

Alle info over Dutch Dance Quiz staat hier.

Reinier Zonneveld x Awakenings

Vrijdag 15 oktober, Ziggo Dome

Twee ‘domes’ dit jaar voor Awakenings op ADE. Naast de oude, vertrouwde residentie in de Gashouder (met 5 shows) strijkt Neerlands techno-trots ook met 3 events neer in de Ziggo. Een reuzenstap, want dat is echt een flink tandje erbij qua capaciteit. Maar met de namen die Awake juist daar neerzet (o.a. Amelie Lens, Nina Kraviz en Charlotte de Witte op donderdag, Reinier Zonneveld op vrijdag en Maceo Plex op zaterdag) weet je anderzijds dat de zaal zeker niet leeg zal blijven.

Alle info over Awakenings tijdens ADE vind je hier.

De Marktkantine - Reinier Zonneveld

Into The Woods

Vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober, NDSM-terrein

Het bos van bakermat Amersfoort wordt tijdens ADE 2021 weer verruild voor het steen van de NDSM-werf. Maar de ziel van Into The Woods zal overeind blijven. ITW wordt op ADE een stadssprookje, waar ontdekken en verwondering centraal staan.

De line-up, die overigens pas kort voor het stijf uitverkochte event gedeeld werd, staat op ITW immer bol van de spannende namen en stijlen (voornamelijk binnen de house en techno). Vrijdag zijn er dj-sets van onder meer Behrouz, Roman Flügel, Nuno Dos Santos en Young Marco. Daarnaast kijken we erg uit naar de diverse live-optredens van onder meer VNTM, Elias Mazian en Weval II. Zaterdag kun je genieten van liveshows van o.a. Albert van Abbe en Gesloten Cirkel en van dj-sets van bijvoorbeeld John Talabot, Octo Octa, Traumer en Oscar Mulero.

Hier vind je meer info over ITW op ADE.

Audio Obscura

Vrijdag 15 t/m zondag 17 oktober, RAW Factory

Een gloednieuwe plek voor Audio Obscura deze ADE. En deze ‘bazen der locatiefeesten’ hebben een eer hoog te houden, na hun events in onder meer het Scheepvaartmuseum, De Loft en Muziekgebouw ’t IJ. Dus mag er wat worden verwacht van RAW Factory, het hoofdkwartier van G-Star dat ontworpen is door de fameuze architect Rem Koolhaas.

Qua line-up zit het sowieso ook weer helemaal snor op deze Audio Obscura. Op vrijdag komt Palms Trax (Dekmantel) voor een exclusieve, 5 uur durende set. Ook Job Jobse, Octo Octa en TITIA sieren de line-up. Een dag later neemt techno het over, met sets van onder meer ANNA en Chris Liebing. Het slotakkoord wordt op zondag gevormd door de diepere, melodische techno van onder andere Adriatique (set van 6 uur) en Stephan Bodzin.

Check hier alle info.

Strafwerk presents Solid Grooves

Zondag 17 oktober, NDSM Loods

House-fanaten opgelet! Op de laatste dag van ADE organiseert Strafwerk in samenwerking met het Britse label Solid Grooves een ongetwijfeld groovy event. Met een line-up waar onder meer PAWSA, Michael Bibi en Chris Stussy op prijken, zal het ‘house-gehalte’ erg hoog zijn. 10 uur lang zullen de warme housebeats over het rauwe NDSM-terrein gonzen.

Check hier voor meer info.

Klein maar fijn

Tijdens Amsterdam Dance Event zijn er ook genoeg kleinere events die de moeite waard zijn om te bezoeken. Donderdag 14 oktober opent club RADION haar deuren. Op de line-up staan onder meer Eindhovenaar Delano Legito (De Missie) en Ici Sans Merci. Techno pur sang dus!

Een dag later, op 15 oktober, draaien onder andere Bastienne, CDF en Mahabe sets in de BRET. De club in de Amsterdamse wijk Sloterdijk belooft de bezoeker een dag vol ‘pounding kicks, sharp basslines and snappy hi-hats’.

Zaterdag slaan Tilburgs trots Draaimolen en het Berlijnse Herrensauna de handen ineen. De samenwerking bezegelen de organisaties direct met het openen van een nieuwe venue. De Werf zal het toneel zijn van een unieke avond.

Klim aan boord en vaar mee op de house-sets van Caim, Jaime Frais, Joris Zwetsloot en Tommie Jansen. Het Veronicaschip in de NDSM-pier is de venue voor VBX & SlapFunk: People in Love. Wie op 17 oktober graag een dansje waagt op het water, is hier aan het goede adres.


ADE 2021

Van woensdag 13 t/m zondag 17 oktober in Amsterdam. Zie de website voor meer info. Volg ons verslag via Twitter en onze Instagram Stories.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...