zondag, oktober 1, 2023

Festivalseizoen in 5 topics: Het Weer

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Festivalseizoen in 5 topics: Het Weer

Voelen jullie die bries al door jullie haren waaien, terwijl je met je flip-flops in het witte zand danst, de zon op je ingesmeerde smile? Jazekerwel, het festivalseizoen komt er weer aan! Bij wijze van voorpret serveren we je 5 topics die niet te missen zijn in het festivalseizoen 2016 – voor en/of achter de schermen. En dit keer censureren we de slechte versie van de openingszin maar even niet. Want in deel 4 gaat het over het W-woord. Met Pukkelpop 2011, Pinkpop 2014 en Zwarte Zaterdag 2015 nog vers in het geheugen én La Niña die vaker van zich doet spreken, hangen de weergoden als nooit tevoren als een donkere wolk boven de festivalweides.

Imagine. Als je als bezoeker al als een wilde zit te tappen/swipen/klikken naar die eerste 14-daagse voorspelling voor jouw favoriete festival, hoe moet dat dan wel niet voor de organisator zijn? Heb je eindelijk die weide vol, na maandenlange strijd in timelines, dan komt die weergod toch zeker niet nog met een donderwolk aanzetten?

Koude douche: die kans blijft in Nederland natuurlijk aanzienlijk. Wat heet: door de klimaatverandering (in de persoon van El Niño – tegenwoordig La Niña geheten) wordt de kans op extreem weer alleen maar groter.

Festivalseizoen 2016

Zwarte zaterdag met code rood

Bij Pukkelpop (2011), Pinkpop (2014) en, sinds zwarte zaterdag 2015, een hele boel dancefestivals in Nederland, kunnen ze daar over meepraten. Foodstock ging die 25e juli niet door, Eindhoven Goes Ibiza werd verplaatst en Welcome To The Future werd zelfs helemaal afgelast.

Intents Festival in Oisterwijk is ondertussen nog altijd verwikkeld in een zaak vanwege het schuilen – overigens zeer feestelijk! – in een lokale sporthal. Dat was vorig jaar nodig toen op de openingsdag een noodverordening  werd uitgevaardigd vanwege onweer.

>> Zie ook: Festivalseizoen 2016 in 6 topics – Concurrentie <<

Paaspop Academy

Op Paaspop Academy, een jaarlijkse conferentie voor (toekomstige) evenementenprofessionals die plaatsvindt op de openingsmiddag van het welbekende festival, was het weer onlangs niet voor niets het thema. Onder de noemer ‘Niet Weer!’ werden richting festivalseizoen 2016 ervaringen over meteorologisch risicomanagement gedeeld vanuit onder meer KNMI en juristen, organisatoren.

In a nutshell: men heeft zo zijn lesjes geleerd. Alle grote festivals werken inmiddels samen met meteorologen, bleek tijdens Paaspop Academy. Enkele hebben er zelfs een rondlopen op de dag(en) zelf.

Alle festivals willen nu een extreem weer-verzekering

Juristen waren – door alle eisen rond veiligheid en regelgeving – al doorgedrongen tot de kern van festivalorganisaties, maar zijn door alle weer-perikelen steeds vaker geraadpleegd. Maarten van Denderen van No Risk Events, een veel ingezette tussenpersoon in de dance-sector, zag zijn werk na Zwarte Zaterdag 2015 flink toenemen.

“Mijn telefoon stond die dag al roodgloeiend. Maar sindsdien wil men bijna overal een extreem weer-verzekering. Het weer staat veel meer op de agenda. Áls er iets gebeurt, heb je zo veel financiële risico’s. Terwijl je, als je het goed regelt, helemaal geen schade hoeft te lijden als je je evenement afgelast vanwege code rood.”

>> Zie ook: Festivalseizoen 2016 in 6 topics – Duurzaamheid <<

Paaspop Academy

Advocaat van de Nacht

Een van de bekendste juristen in de dance-industrie is Bjorn Schipper, alias ‘de Advocaat van de Nacht’. En steeds meer van de Dag, want ook hij ziet dat festivalorganisatoren zich steeds vaker wapenen tegen risico’s die het weer meebrengt.

Hij: “Of het nou op het terrein zelf is of niet, de meeste grote events hebben tegenwoordig wel een meteo-expert. Soms is dat heel alternatief. Bart Skils, dj en organisator van Voltt, heeft een vader die piloot is. Die laat hij op de ochtend van het evenement altijd vliegen. Vanuit de lucht kun je bepaalde dingen vaak heel goed waarnemen.”

De allergrootste festivals hebben de laatste jaren communicatie- en/of controlecentra opgezet. Zoals het Pinkpop Controle Centrum, naar aanleiding van code rood in 2014. Gemeente, veiligheidsdiensten en organisatie zitten daar bij elkaar.

Eindhoven-Goes-IbizaHet weertje dat we allemaal wensen op festivals: zonnig, klein briesje, 25 graden. Zoals vorig jaar op het (vanwege extreem weer verplaatste) debuut van Eindhoven Goes Ibiza.

 

Pinkpop heeft ook afspraken met providers gemaakt, vertelde Frans Willeme tijdens Paaspop Academy. Hij is als oud-burgemeester en jurist een van de leden van het controlecentrum op het Limburgse festival.

“De telefonielijn wordt dit jaar vrijgehouden. En in geval van een weeralarm krijgt iedereen een bericht: bel of app niet met het thuisfront, maar sms.”

 

Weerspreuken voor festivalseizoen 2016

Tot slot, ter lering en vermaak nog een aantal vragen en antwoorden die tijdens Paaspop Academy aan bod kwamen:

Festival onweer

Wanneer zit je als festival in de risicoperiode?

Jos Veeken (KNMI): “Precieze data noemen is moeilijk. Maar de kans op grote buiencomplexen is groter in de zomer. Daar heb je warmte voor nodig. En die warmte bouwt zich in de loop van de zomer verder op. Maar net zo goed kan er ook met Pasen of Hemelvaart extreem weer zijn.”

Trekken grote mensenmassa’s buien aan?
Veeken: “Dat is niet bewezen. Het zou kunnen dat het wat effect heeft op atmosfeer, maar zelfs bij 60 duizend man is dat niet waarneembaar.”

We hebben 17 miljoen bondscoaches maar ook even zoveel meteorologen in Nederland. Hoe ga je daar mee om?

Frans Willeme (Pinkpop): “Communicatie naar thuisblijvers is heel belangrijk. Veel aspecten hiervan denken we nu onder controle te hebben, behalve een: de media. Vele willen van een calamiteit toch iets groots en spannends maken. L1 stelde vorig jaar tijdens het weeralarm, live vanaf het terrein: ‘we weten niet of er doden of gewonden zijn gevallen’.
Tegen dat soort berichten hebben wij nog geen panklare oplossing. Terwijl dat bij het thuisfront iets heel verontrustends kan geven. En het imago van een festival in het geding kan komen. Gelukkig bleek uit onderzoek van het ministerie dat wij goed hebben gehandeld vorig jaar.”

Wat is het ideale festivalweer?

Het panel van juristen en organisatoren sluit zich aan bij wat de doorsnee festivalganger het liefste heeft: “25 graden, weinig wind, rustige atmosfeer.”

Doe ons dit maar voor de komende lente en zomer! Of wordt het in festivalseizoen 2016 buikschuiven in je poncho?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

Hardstyle tips in mei 2022: Deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....