woensdag, januari 19, 2022
spot_img
HomeNieuwsGros danceprofessionals: Juli komt te vroeg voor grote evenementen

Gros danceprofessionals: Juli komt te vroeg voor grote evenementen

-

Professionals in de dance-industrie verwachten niet dat in juli festivals of andere grote evenementen plaatsvinden. Ook het publiek heeft er weinig vertrouwen in. Wel is er geloof in kleinere events met corona-restricties. Dat blijkt uit een enquête van This Is Our House over het festivalseizoen 2021. Daaraan namen bijna 100 danceliefhebbers deel, van wie de helft werkzaam is in de branche.

Vol hoop zijn festivalpubliek en -organisatoren de afgelopen maanden toe gaan leven naar 1 juli 2021. Daarbij gesterkt door het garantiefonds voor festivals (beloofd vanaf die datum), de voortvarende vaccinatiecampagne en de dalende besmettingen.

Maar hoop doet voorlopig niet raven in Nederland. De naweeën van het coronavirus lijken te sterk, aldus een kleine meerderheid van de 98 ondervraagden in het TIOH-onderzoek.

“Juli wordt spannend. Misschien op de valreep?”

Valreep

Van de 44 ondervraagden die werkzaam zijn in de dancebranche – circa de helft is zelf event-organisator – denkt 55 procent dat juli te vroeg komt voor de start van het festivalseizoen 2021. 35 procent denkt dat die maand al wel festivals kunnen plaatsvinden, de rest weet het niet.

- Advertisement -

Het ondervraagde publiek van festivals en evenementen bestaat uit 54 respondenten. Van hen denkt precies de helft dat juli onhaalbaar is voor evenementen. 39 procent is net als bij de pro’s overtuigd van het tegendeel.

De professionals zijn wel iets stelliger in hun voorspelling dan het publiek. Op een schaal van 1 tot en met 10 geeft het ondervraagde publiek de kans op events in juli gemiddeld 5,5. Bij de professionals ligt dat gemiddelde op een 3,5.

“Het gaat nu goed, maar ik denk dat juli spannend wordt”, motiveert een respondent uit het publieksonderzoek zijn keuze. “Misschien op de valreep?”

Festivals-juli-professionals
Festivals-juli-publiek

Capaciteit cruciaal

Volgens creatief producent Jasper Schimmel van Awakenings, die de enquête ook invulde, zit de crux in de capaciteit. “Een evenement kan ook voor minder dan 5000 man zijn. Wat aan de hand van testen goed te regelen is. Met groepen van boven de 10.000 man is nog geen ervaring. Ook niet in de UK en de VS, waar ze voorlopen.”

Ook diverse andere collega’s maken deze nuance. “Het vaccineren gaat nu snel en ik denk dat kleinere evenementen wel plaats kunnen vinden in juli”, zegt een van hen. “Maar niet volledig, en nog met restricties.”

“De kleinschaligere events zouden eventueel door kunnen gaan”, meent ook event-organisator en tevens Huisschrijver Peter de Valck. “Maar de druk van de samenleving zal helaas groot zijn. Waardoor de overheid dit liefst nog even uit wil stellen, totdat meer mensen gevaccineerd zijn.”

Tegelijk zou een ’te lage bezoekerscapaciteit’ voor Schimmel en het gros van de ondervraagde organisatoren juist de grootste reden zijn om zelf een event te annuleren. Te weinig bezoekers is niet rendabel genoeg.

Events met restricties

Wanneer de markt van dance-evenementen wel volledig open kan? De meeste pro’s houden het op augustus of september. Een enkeling verwacht pas dat de situatie van weleer pas in 2022 terugkeert.

Een zeer ruime meerderheid onder zowel publiek (85%) als pro’s (75%) staat positief tegenover een vaccin- of testvoorwaarde om festivals te bezoeken. Maar een anderhalvemeter-drempel is hen te hoog. Zestig procent van alle respondenten gaat niet als er afstand moet worden gehouden. Organisatoren zouden dan ook annuleren.

Festivals-testen-vaccinatie
Festivals-afstandsregel

Entree-test

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdag dat toegangstesten voor grote evenementen hard nodig blijven zolang nog niet genoeg mensen gevaccineerd zijn. Maar diverse fracties in de Tweede Kamer zien de entree-tests, met een geschatte kostenpost van 1 miljard euro, als een te dure kostenpost.

En móchten grote evenementen in het najaar weer kunnen, dan is er nog de hobbel van de veiligheid die woensdag opdoemde. Er is mogelijk niet genoeg politiecapaciteit om de veiligheid te garanderen, aldus de bonden en demissionair minister Grapperhaus. Veel manschappen hebben in coronatijd overgewerkt.

De feestganger heeft zijn lesje mentale weerbaarheid intussen wel geleerd, de afgelopen anderhalf jaar. Een van de respondenten: “Ik ga nergens vanuit en zie wel wanneer het weer kan of mag. Hoe eerder hoe beter natuurlijk. Maar nergens op hopen scheelt teleurstelling.”


Festivalseizoen 2021: Praat donderdagavond mee op Clubhouse!

Dutch Dance Talks

Wanneer en hoe gaat de markt van evenementen weer open? En wat kwam er nog meer uit het hierboven beschreven onderzoek? Die vragen staan donderdagavond vanaf 20:00 uur ook centraal tijdens de 13e aflevering van Dutch Dance Talks (DDT) op Clubhouse. DDT is een mede door TIOH gehoste talkshow op deze jonge audio-app, die inmiddels zowel voor iOS- als Android-gebruikers beschikbaar is. In de DDT-editie van donderdag joinen naast enkele vaste Huisgenoten ook een of meerdere event-organisatoren.

>> DDT 13 start donderdagavond om 20:00 uur. De link naar onze ‘Room’ waar je mee kunt luisteren/praten vind je hier.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

ESNS festival en conferentie; een lichtpuntje in een ‘eventloze’ tijd

Het Europese showcasefestival en de conferentie Eurosonic Noorderslag (ESNS) vindt volledig online plaats van 19 tot en met 22...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...